Waterhardheid Grafhorst (Kampen)

Zacht
0
6,10
dH
7,40
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,10 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het leidingwater in Grafhorst. Dit geldt als tamelijk hard water. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 6,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,54 kilogram kalk.

Maar het water op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De hoogste waterhardheid in Grafhorst is 7,40 Duitse graden. Dit geldt als tamelijk hard water.

Grafhorst telt 1.010 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Grafhorst is onderdeel van de oostelijke provincie Overijssel in de gemeente Kampen.


Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Grafhorst

Iemand kan een waterhardheid van 6,10 dH misschien "heel gewoon" vinden. De beleving van een gegeven waterhardheid is duidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de douchekranen?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins slecht voor mens of dier*. Niettemin is het niet waar dat water met een hardheid van 6,10 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel debat over de relatie tussen eczeem, en hard leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Hardheid Grafhorst waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater meten en vervolgens uitdrukken in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,10 Duitse graden in Grafhorst**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn reeksen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar soms kan een meting verouderd zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met zacht water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Grafhorst

Berekening voor 6,10 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,10 dH x 180m3 = 19,54 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Grafhorst?

Kalkvrij water wordt praktisch altijd als weldadig beoordeeld. Theemakers zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat soms een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt meestal voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Grafhorst is het daarom absoluut zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 6,10 naar 0 dH te reduceren.