Waterhardheid Gramsbergen (Hardenberg)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,80
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

9,80 Duitse graden. Zo hard is het water in Gramsbergen. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag per m3 kraanwater. 9,80 dH x 17,8 gram x 180m3 = 31,40 kilogram kalkaanslag.

Gramsbergen biedt plaats aan 3.040 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Gramsbergen ligt in de gemeente Hardenberg. Die hoort bij de oostelijke provincie Overijssel.


Persoonlijke beleving behoorlijk hard leidingwater Gramsbergen

Mensen kunnen een waterhardheid van 9,80 dH wellicht "prima" vinden. De ervaring van de vastgestelde hardheid is overduidelijk subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de glazen douchewand?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins slecht voor het lichaam*. Desalniettemin is het niet waar dat water van 9,80 dH zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog verwarring over de context van eczeem, en hard kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen sterke conclusies op.

Waterhardheid Gramsbergen objectief vaststellen

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater meten en vervolgens aanduiden in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 9,80 dH in Gramsbergen**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn tabellen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat alleen met volledig onthard leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Gramsbergen

Becijfering voor 9,80 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 9,80 dH x 180m3 = 31,40 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Gramsbergen?

Kalkvrij leidingwater wordt praktisch altijd als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms formeert zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt normaal gesproken voor in streken met hard water. Dit kan flink verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijkere beweegreden om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Gramsbergen is het derhalve in ieder geval zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 9,80 naar 0 Duitse graden terug te dringen.