Waterhardheid Grashoek (Peel en Maas)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,34 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het drinkwater in Grashoek (De Grashook). Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid is goed voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het drinkwater op uw postcode nogal afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Grashoek (De Grashook) is 7,84 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.

Grashoek biedt plaats aan 1.730 inwoners. Dit is een erg kleine woonplaats. Grashoek maakt deel uit van de zuidelijke provincie Limburg in de gemeente Peel en Maas.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Grashoek

Sommige mensen kunnen waterhardheid van 7,34 Duitse graden wellicht "prima" vinden. De beleving van de bepaalde hardheid is overduidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de glazen douchewand?.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval niet slecht voor mens of dier*. Het is echter ook een verzinsel dat water van 7,34 dH zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.

*Er is wel debat over de relatie tussen eczeem, en hard kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Hardheid Grashoek objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water testen en dan weergeven in een bepaalde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 7,34 Duitse graden in Grashoek**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan reeksen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat uitsluitend met geheel kalkloos leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Grashoek

Berekening voor 7,34 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Grashoek?

Iedereen ervaart volledig onthard water als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt in de regel voor in gebieden met hard drinkwater. Dit kan fors gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Grashoek is het daarom uiterst zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 7,34 naar 0 dH terug te brengen.