Waterhardheid Griendtsveen (Horst aan de Maas)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het water in Griendtsveen is ongeveer 7,34 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag per kuub drinkwater. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.

Toch kan het drinkwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De grootste hardheid in Griendtsveen is 7,84 Duitse graden. Dit is tamelijk hard water.

Griendtsveen telt 565 inwoners. Dit is een erg kleine woonplaats. Griendtsveen is onderdeel van de gemeente Horst aan de Maas. Deze hoort bij de zuidelijke provincie Limburg.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Griendtsveen

U kunt waterhardheid van 7,34 dH misschien "geen probleem" vinden. De gewaarwording van een vastgestelde waterhardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de badkamer?.

Leidingwater met deze hardheid is in elk geval niet nadelig voor mens of dier*. Het is echter ook niet waar dat water met een hardheid van 7,34 dH zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven vertellen. Het leidt tenslotte tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel verwarring over de correlatie van eczeem, en hard drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Hardheid Griendtsveen objectief duiden

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater bepalen en vervolgens weergeven in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 7,34 dH in Griendtsveen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn overzichten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal onthard drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Griendtsveen

Berekening voor 7,34 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Griendtsveen?

Kalkvrij water wordt doorgaans als behaaglijk beoordeeld. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms vormt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt in de regel voor in plaatsen met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Griendtsveen is het dus zeker nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 7,34 naar 0 Duitse graden terug te brengen.