Waterhardheid Grijpskerk (Zuidhorn)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,00
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De hardheid van het leidingwater in Grijpskerk bedraagt ongeveer 9,00 Duitse graden. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag in elke 1000 liter water. 9,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 28,84 kilogram kalk.

Grijpskerk biedt plaats aan 2.790 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Grijpskerk ligt in de gemeente Zuidhorn. Deze bevindt zich in de noordelijke provincie Groningen.


Persoonlijke betekenis behoorlijk hard kraanwater Grijpskerk

De perceptie van een bepaalde waterhardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Men kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 9,00 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en dus het ontkalken van de kranen voor lief nemen.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het een fabeltje dat water met een hardheid van 9,00 dH zacht drinkwater is, zoals enkele watermaatschappijen beweren. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel discussie over de samenhang van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Grijpskerk waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water vaststellen en dan uitdrukken in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 9,00 Duitse graden in Grijpskerk**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan lijsten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die juist, maar af en toe kan een waarde zijn verouderd.

Het is duidelijk dat alleen met geheel onthard water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Grijpskerk

Berekening voor 9,00 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 9,00 dH x 180m3 = 28,84 kilogram kalk.

Hoe essentieel is een waterontharder in Grijpskerk?

Een ieder ervaart volledig kalkvrij leidingwater als weldadig en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een overblijfsel kan formeren. Dit bruine restant komt veelal voor in plaatsen met hard drinkwater. Dit kan fors teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Grijpskerk is het zodoende zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 9,00 naar 0 Duitse graden terug te brengen.