Waterhardheid Groenekan (De Bilt)

Zacht
0
6,10
dH
7,30
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het kraanwater in Groenekan heeft een minimale waterhardheid van ongeveer 6,10 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalk in elke 1000 liter drinkwater. 6,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,54 kilogram kalkaanslag.

Toch kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Groenekan is 7,30 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.

Groenekan is een kleine woonplaats met 1.880 inwonenden. Groenekan bevindt zich in de centrale provincie Utrecht in de gemeente De Bilt.


Persoonlijke beleving tamelijk hard water Groenekan

De betekenis van een vastgestelde waterhardheid is duidelijk persoonlijk. Sommige mensen kunnen zo een hardheid van 6,10 Duitse graden "geen probleem" vinden en dus het boenen van de douchekranen dulden.

Water met deze waterhardheid is in elk geval niet riskant voor het lichaam*. Echter, het is een fabeltje dat een waterhardheid van 6,10 dH zacht drinkwater is, zoals enkele waterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in de badkamer.

*Er is nog verwarring over de samenhang van eczeem, en kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen onomwonden conclusies op.

Hardheid Groenekan objectief duiden

Je kunt de mineralen in leidingwater testen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde maat. Zoals de eerder aangeduide 6,10 Duitse graden in Groenekan**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn overzichten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat alleen met volledig kalkvrij water van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Groenekan

Berekening voor 6,10 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,10 dH x 180m3 = 19,54 kilogram kalk.

Is een waterontharder noodzakelijk in Groenekan?

Praktisch iedereen ondervindt volledig kalkvrij kraanwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe vormt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Wat is dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt normaal gesproken voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan fors teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Groenekan is het derhalve zeker zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 6,10 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.