Waterhardheid Groenlo (Oost Gelre)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
8,30
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het drinkwater in Groenlo kenmerkt zich door een waterhardheid van minimaal 8,30 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalk per 1000 liter leidingwater. 8,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 26,59 kilogram kalkdeeltjes.

Groenlo is een kleine woonplaats met 9.925 inwoners. Groenlo ligt in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Oost Gelre.


Persoonlijke betekenis behoorlijk hard kraanwater Groenlo

Sommige mensen kunnen hardheid van 8,30 Duitse graden misschien "prima" vinden. De ontvangst van een gegeven waterhardheid is duidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de tegels in de badkamer?.

Leidingwater met deze hardheid is in elk geval niet risicovol voor het lichaam*. Nochtans is het niet waar dat water met een hardheid van 8,30 Duitse graden zacht water is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag in de badkamer.

*Er is discussie over het verband tussen eczeem, en leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen significante conclusies op.

Hardheid Groenlo waardevrij meten

Je kunt de mineralen in drinkwater testen en vervolgens aanduiden in een bepaalde grootheid. Zoals de genoemde 8,30 Duitse graden in Groenlo**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan lijsten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die juist, maar af en toe kan een waarde niet meer correct zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met volledig onthard drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Groenlo

Rekensom voor 8,30 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 8,30 dH x 180m3 = 26,59 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Groenlo?

Onthard drinkwater wordt doorgaans als comfortabel beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt gewoonlijk voor in streken met hard leidingwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Groenlo is het derhalve beslist zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het drinkwater van 8,30 naar 0 Duitse graden te reduceren.