Waterhardheid Groessen (Duiven)

Zacht
0
6,20
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,20 dH. Zo hard is het leidingwater in Groessen. Dit staat bekend als tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid is 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 water. 6,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,86 kilogram kalkdeeltjes.

Groessen is een zeer kleine woonplaats met 1.995 inwonenden. Groessen bevindt zich in de gemeente Duiven. Deze bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Groessen

De betekenis van een vastgestelde hardheid is duidelijk subjectief. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,20 dH "normaal" vinden en dus het schoonmaken van de kranen voor lief nemen.

Water van deze waterhardheid is in elk geval niet een gevaar voor het lichaam*. Desondanks is het niet waar dat water met een hardheid van 6,20 dH zacht leidingwater is, zoals enkele waterbedrijven vertellen. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel discussie over het verband tussen eczeem, en hard kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Hardheid Groessen objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Zoals de beschreven 6,20 dH in Groessen**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn overzichten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat alleen met volledig zacht drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Groessen

Calculatie voor 6,20 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,20 dH x 180m3 = 19,86 kilogram kalkaanslag.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Groessen?

Iedereen ervaart volledig zacht kraanwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Soms vormt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een restant kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt meestal voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Groessen is het daarom in ieder geval nuttig om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 6,20 naar 0 Duitse graden terug te dringen.