Waterhardheid Groet (Bergen (NH.))

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het kraanwater in Groet kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van 6,00 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 leidingwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Maar het water op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De hoogste waterhardheid in Groet is 10,36 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Groet is een kleine woonplaats met 1.600 inwonenden. Groet hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Bergen (NH.).


Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Groet

Iemand kan een hardheid van 6,00 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden. De perceptie van een bepaalde hardheid is onbetwistbaar subjectief. Wat vindt u van het boenen van de douche?.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor de gezondheid*. Het is echter ook een fabeltje dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.

*Er is verwarring over de correlatie van eczeem, en drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen heldere uitkomsten op.

Waterhardheid Groet objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water bepalen en dan uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 Duitse graden in Groet**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn tabellen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar af en toe kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat alleen met geheel kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Groet

Rekensom voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nodig in Groet?

Praktisch iedereen beleeft volledig kalkvrij drinkwater als weldadig en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms formeert zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt in de regel voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan beduidend verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere reden om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Groet is het derhalve duidelijk nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het drinkwater van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.