Waterhardheid Groningen (Groningen)

Zacht
0
7,70
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het kraanwater in Groningen kenmerkt zich door een waterhardheid van ongeveer 7,70 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalk per m3 kraanwater. 7,70 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,67 kilogram kalk.

Groningen is onderdeel van de top-vijftig plaatsen van Nederland en is daarmee een behoorlijk grootschalige woonplaats met 195.380 inwoners. Groningen bevindt zich in de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Groningen.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Groningen

De perceptie van een gegeven waterhardheid is kennelijk persoonlijk. Mensen kunnen zo een hardheid van 7,70 dH "aanvaardbaar" vinden en het ontkalken van de douche aanvaarden.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor de gezondheid*. Desalniettemin is het onzin dat een waterhardheid van 7,70 dH zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt immers kalk in uw apparaten.

*Er is discussie over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen overduidelijke conclusies op.

Hardheid Groningen objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater bepalen en dan aanduiden in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 7,70 Duitse graden in Groningen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er zijn tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die juist, maar soms kan een meting niet meer correct zijn.

Feit is dat alleen met volledig kalkloos leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Groningen

Calculatie voor 7,70 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,70 dH x 180m3 = 24,67 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Groningen?

Kalkvrij leidingwater wordt praktisch altijd als prettig ervaren. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt dikwijls voor in streken met hard drinkwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere beweegreden om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Groningen is het daarom zeker zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 7,70 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.