Waterhardheid Groot-Ammers (Molenwaard)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het leidingwater in Groot-Ammers heeft een minimale waterhardheid van plus minus 4,98 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalk in elke kuub drinkwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode nogal verschillen. De meest ongunstige hardheid in Groot-Ammers is 9,41 Duitse graden. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Groot-Ammers is een kleine woonplaats met 4.135 inwoners. Groot-Ammers is onderdeel van de gemeente Molenwaard. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Groot-Ammers

De ervaring van een gegeven waterhardheid is zeer persoonlijk. Men kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 4,98 dH "acceptabel" vinden en dus het schoonmaken van de glazen douchewand accepteren.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins slecht voor mens of dier*. Het is echter ook een fabeltje dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is nog debat over de context van eczeem, en drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Hardheid Groot-Ammers waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater bepalen en vervolgens weergeven in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 4,98 dH in Groot-Ammers**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan tabellen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een getal niet meer correct zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met geheel onthard water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Groot-Ammers

Becijfering voor 4,98 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Groot-Ammers?

Zacht leidingwater wordt over het algemeen als behaaglijk beoordeeld. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt in de regel voor in streken met hard water. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Groot-Ammers is het dus duidelijk zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te verminderen.