Waterhardheid Grootegast (Grootegast)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,00
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

9,00 dH. Dat is de waterhardheid van het water in Grootegast. Dit houdt in dat uw water behoorlijk hard is. Één dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 9,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 28,84 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Grootegast biedt plaats aan 3.405 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Grootegast hoort bij de gemeente Grootegast. Deze bevindt zich in de noordelijke provincie Groningen.


Persoonlijke ervaring behoorlijk hard kraanwater Grootegast

De waarneming van een bepaalde waterhardheid is nogal persoonlijk. Mensen kunnen zo een waterhardheid van 9,00 dH "heel gewoon" vinden en daarmee het schoonmaken van de douchewand aanvaarden.

Water van deze waterhardheid is in elk geval geenszins risicovol voor mens of dier*. Echter, het is een verzinsel dat water van 9,00 dH zacht leidingwater is, zoals sommige watermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.

*Er is wel verwarring over de correlatie van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Waterhardheid Grootegast objectief duiden

Je kunt kalkvormende deeltjes in water testen en vervolgens weergeven in een bepaalde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 9,00 Duitse graden in Grootegast**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan tabellen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een getal zijn verouderd.

Het is een feit dat uitsluitend met geheel onthard kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Grootegast

Rekensom voor 9,00 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 9,00 dH x 180m3 = 28,84 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Grootegast?

Iedereen beleeft volledig onthard drinkwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt in de regel voor in gebieden met hard drinkwater. Dit kan flink verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijkere aanmoediging om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Grootegast is het derhalve zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 9,00 naar 0 dH terug te brengen.