Waterhardheid Grubbenvorst (Horst aan de Maas)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,34 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in Grubbenvorst (Grevors) minimaal. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.

Maar het kraanwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De hoogste hardheid in Grubbenvorst (Grevors) is 7,84 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.

Grubbenvorst biedt plaats aan 4.860 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Grubbenvorst hoort bij de gemeente Horst aan de Maas. Die hoort bij de zuidelijke provincie Limburg.


Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Grubbenvorst

De perceptie van een gegeven hardheid is erg onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 7,34 Duitse graden "prima" vinden en het schoonmaken van de badkamer dulden.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Hoe dan ook is het onzin dat water met een hardheid van 7,34 dH zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is debat over de context van eczeem, en drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Waterhardheid Grubbenvorst waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater testen en dan weergeven in een vastgestelde maat. Zoals de eerder aangeduide 7,34 Duitse graden in Grubbenvorst**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn lijsten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die accuraat, maar af en toe kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met kalkvrij drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Grubbenvorst

Berekening voor 7,34 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Grubbenvorst?

Kalkvrij leidingwater wordt doorgaans als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Wat is dat?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een residu kan formeren. Dit bruine bezinksel komt het vaakst voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Grubbenvorst is het dus in ieder geval zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 7,34 naar 0 dH terug te brengen.