Waterhardheid Gulpen (Gulpen-Wittem)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,34 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Gulpen (Gulpe) minimaal. Dit noemen we tamelijk hard water. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het drinkwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De meest ongunstige hardheid in Gulpen (Gulpe) is 7,84 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.

Gulpen telt 3.860 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Gulpen is onderdeel van de gemeente Gulpen-Wittem. Die bevindt zich in de zuidelijke provincie Limburg.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Gulpen

De gewaarwording van een vastgestelde hardheid is erg persoonlijk. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 7,34 Duitse graden "acceptabel" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de douchewand dulden.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval niet nadelig voor het lichaam*. Hoe dan ook is het een verzinsel dat water met een hardheid van 7,34 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel discussie over de context van eczeem, en leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Hardheid Gulpen objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater meten en dan weergeven in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 7,34 Duitse graden in Gulpen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn lijsten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat alleen met totaal zacht leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Gulpen

Berekening voor 7,34 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.

Is een waterontharder onmisbaar in Gulpen?

Kalkvrij water wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe formeert zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Wat is dit?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een residu kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt in de regel voor in gebieden met hard leidingwater. Dit kan fors gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Gulpen is het derhalve beslist nuttig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van het water van 7,34 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.