Waterhardheid Gytsjerk (Tytsjerksteradiel)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,30
dH
9,60
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

9,30 dH. Zo hard is het drinkwater in Gytsjerk (Giekerk) minimaal. Dit houdt simpelweg in dat uw water behoorlijk hard is. Één dH wil zeggen 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke kuub water. 9,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 29,80 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het water op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De hoogste hardheid in Gytsjerk (Giekerk) is 9,60 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Gytsjerk is een erg kleine woonplaats met 2.335 inwoners. Gytsjerk maakt deel uit van de gemeente Tytsjerksteradiel. Die hoort bij de noordelijke provincie Friesland.


Persoonlijke ervaring behoorlijk hard drinkwater Gytsjerk

Men kan een hardheid van 9,30 dH "heel gewoon" vinden. De beleving van de gegeven waterhardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de glazen douchewand?.

Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval niet schadelijk voor mens of dier*. Aan de andere kant is het een verzinsel dat water van 9,30 dH zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen vertellen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.

*Er is nog wel debat over de relatie tussen eczeem, en drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Gytsjerk waardevrij bepalen

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater bepalen en dan uitdrukken in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 9,30 Duitse graden in Gytsjerk**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er zijn reeksen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die juist, maar nu en dan kan een waarde zijn verouderd.

Het is duidelijk dat alleen met totaal onthard water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Gytsjerk

Berekening voor 9,30 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 9,30 dH x 180m3 = 29,80 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Gytsjerk?

Onthard drinkwater wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt over het algemeen voor in oorden met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Gytsjerk is het zodoende duidelijk nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de waterhardheid van 9,30 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.