Waterhardheid Haaksbergen (Haaksbergen)

Zacht
0
7,30
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,30 Duitse graden. Dat is de waterhardheid van het water in Haaksbergen. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag per m3 kraanwater. 7,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,39 kilogram kalk.

Haaksbergen biedt plaats aan 24.320 inwoners. Het is een vrij kleine woonplaats. Haaksbergen ligt in de oostelijke provincie Overijssel in de gemeente Haaksbergen.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Haaksbergen

De ontvangst van een bepaalde hardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 7,30 Duitse graden "geen probleem" vinden en dus het schrobben van de kranen accepteren.

Water met deze hardheid is in elk geval niet riskant voor het lichaam*. Evenwel is het niet waar dat een waterhardheid van 7,30 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog debat over de samenhang van eczeem, en hard drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Hardheid Haaksbergen objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater bepalen en vervolgens aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,30 dH in Haaksbergen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan reeksen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die correct, maar af en toe kan een meting zijn verouderd.

Het staat vast dat alleen met geheel onthard kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Haaksbergen

Calculatie voor 7,30 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,30 dH x 180m3 = 23,39 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Haaksbergen?

Iedereen beleeft zacht water als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dit?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een restant kan formeren. Dit bruine bezinksel komt in het algemeen voor in streken met hard kraanwater. Dit kan flink gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Haaksbergen is het derhalve zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 7,30 naar 0 dH te verminderen.