Waterhardheid Haaren (Haaren)

Zacht
0
6,89
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,89 Duitse graden. Dat is de waterhardheid van het kraanwater in Haaren. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter drinkwater. 6,89 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,08 kilogram kalkaanslag.

Haaren telt 5.445 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Haaren is onderdeel van de gemeente Haaren. Deze hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Haaren

De ervaring van een gegeven waterhardheid is zeer onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,89 Duitse graden "acceptabel" vinden en het boenen van de kranen aanvaarden.

Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet nadelig voor mens of dier*. Hoe dan ook is het een verzinsel dat water met een hardheid van 6,89 dH zacht water is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen vertellen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is debat over het verband tussen eczeem, en hard drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen onomwonden conclusies op.

Hardheid Haaren objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater bepalen en dan uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,89 dH in Haaren**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan reeksen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar soms kan een meting niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat alleen met kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Haaren

Calculatie voor 6,89 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,89 dH x 180m3 = 22,08 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Haaren?

Praktisch iedereen ondervindt volledig zacht leidingwater als prettig en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt veelal voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan fors verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Haaren is het dus zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 6,89 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.