Waterhardheid Haarlem (Haarlem)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 dH. Dat is de minimale hardheid van het drinkwater in Haarlem. Dit staat bekend als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 kraanwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De grootste waterhardheid in Haarlem is 10,36 dH. Dit is behoorlijk hard water.

Haarlem telt 152.485 inwoners. Het hoort bij de top-vijftig plaatsen van Nederland en is daarmee een tamelijk grootschalige woonplaats. Haarlem maakt deel uit van de gemeente Haarlem. Die bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Haarlem

Sommige mensen kunnen hardheid van 6,00 Duitse graden misschien "heel gewoon" vinden. De ontvangst van een vastgestelde hardheid is overduidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de glazen douchewand?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins riskant voor het lichaam*. Het is evenwel een fabeltje dat water van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.

*Er is wel discussie over het verband tussen eczeem, en kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen onomwonden conclusies op.

Waterhardheid Haarlem waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in kraanwater testen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Zoals de geconcludeerde 6,00 dH in Haarlem**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan reeksen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die juist, maar nu en dan kan een meting zijn verouderd.

Het staat vast dat uitsluitend met totaal kalkloos leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Haarlem

Calculatie voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Haarlem?

Een ieder beleeft volledig onthard water als weldadig en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms vormt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat soms een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt veelal voor in streken met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Haarlem is het dus in ieder geval zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.