Waterhardheid Haarsteeg (Heusden)

Zacht
0
7,56
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,56 Duitse graden. Zo hard is het water in Haarsteeg. Dit staat te boek als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid is 17,8 gram kalk in elke m3 water. 7,56 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,22 kilogram kalk.

Haarsteeg is een zeer kleine woonplaats met 2.030 inwoners. Haarsteeg maakt deel uit van de gemeente Heusden. Die hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Haarsteeg

De betekenis van een vastgestelde hardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen zo een hardheid van 7,56 Duitse graden "prima" vinden en daarmee het ontkalken van de glazen douchewand aanvaarden.

Water met deze hardheid is in ieder geval niet riskant voor mens of dier*. Evenwel is het niet waar dat water van 7,56 dH zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalkafzetting.

*Er is discussie over de relatie tussen eczeem, en hard drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen duidelijke conclusies op.

Waterhardheid Haarsteeg objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater meten en vervolgens aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,56 Duitse graden in Haarsteeg**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan overzichten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die juist, maar zo nu en dan kan een meting zijn verouderd.

Feit is dat uitsluitend met zacht water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Haarsteeg

Berekening voor 7,56 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,56 dH x 180m3 = 24,22 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Haarsteeg?

Kalkvrij leidingwater wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theemakers zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan vormen. Dit bruine restant komt in de regel voor in gebieden met hard leidingwater. Dit kan flink gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Haarsteeg is het dus duidelijk zinvol om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 7,56 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.