Waterhardheid Haarzuilens (Utrecht)

Zacht
0
6,30
dH
7,60
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het kraanwater in Haarzuilens is om en nabij de 6,30 dH. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 6,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,19 kilogram kalkaanslag.

Maar het kraanwater op uw postcode kan nogal verschillen. De grootste waterhardheid in Haarzuilens is 7,60 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.

Haarzuilens telt 410 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Haarzuilens maakt deel uit van de centrale provincie Utrecht in de gemeente Utrecht.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Haarzuilens

U kunt waterhardheid van 6,30 Duitse graden wellicht "normaal" vinden. De beleving van een gegeven waterhardheid is klaarblijkelijk subjectief. Wat vindt u van het boenen van de badkamer?.

Water met deze waterhardheid is in elk geval geenszins slecht voor de gezondheid*. Maar het is ook een verzinsel dat water van 6,30 dH zacht water is, zoals sommige kraanwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel verwarring over het verband tussen eczeem, en hard drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Hardheid Haarzuilens objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater meten en dan aanduiden in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,30 dH in Haarzuilens**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn tabellen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een meting zijn verouderd.

Feit is dat uitsluitend met kalkvrij water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Haarzuilens

Rekensom voor 6,30 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,30 dH x 180m3 = 20,19 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Haarzuilens?

Onthard drinkwater wordt doorgaans als comfortabel ervaren. Theemakers zoals het gekende Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat af en toe een residu kan formeren. Dit bruine residu komt over het algemeen voor in oorden met kalkrijk water. Dit kan flink gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Haarzuilens is het daarom uiterst zinnig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 6,30 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.