Waterhardheid Hagestein (Vianen)

Zacht
0
7,34
dH
Tamelijk hard
3
8,18
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het kraanwater in Hagestein heeft een minimale waterhardheid van ongeveer 7,34 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid staat voor 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke kuub water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het water op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Hagestein is 8,18 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Hagestein is een kleine woonplaats met 1.495 inwoners. Hagestein ligt in de gemeente Vianen. Die bevindt zich in de centrale provincie Utrecht.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Hagestein

De gewaarwording van een gegeven hardheid is overduidelijk subjectief. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 7,34 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de tegels accepteren.

Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins slecht voor het lichaam*. Evenwel is het een verzinsel dat water van 7,34 dH zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.

*Er is wel debat over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen overduidelijke conclusies op.

Hardheid Hagestein waardevrij duiden

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde grootheid. Zoals de beschreven 7,34 dH in Hagestein**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn reeksen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met totaal onthard kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Hagestein

Becijfering voor 7,34 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder noodzakelijk in Hagestein?

Een ieder ervaart onthard leidingwater als weldadig en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt in de regel voor in regio’s met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Hagestein is het dus uiterst zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het water van 7,34 naar 0 dH te reduceren.