Waterhardheid Haghorst (Hilvarenbeek)

Zacht
0
5,26
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

5,26 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het leidingwater in Haghorst. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 5,26 dH x 17,8 gram x 180m3 = 16,85 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Toch kan het drinkwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De hoogste hardheid in Haghorst is 9,41 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Haghorst is een kleine woonplaats met 835 inwonenden. Haghorst ligt in de gemeente Hilvarenbeek. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Haghorst

De betekenis van een bepaalde hardheid is overduidelijk subjectief. Mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 5,26 dH "OK" vinden en dus het boenen van de tegels aanvaarden.

Water met deze waterhardheid is in ieder geval niet slecht voor de gezondheid*. Evenwel is het een verzinsel dat een waterhardheid van 5,26 dH zacht water is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog verwarring over de correlatie van eczeem, en hard drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Haghorst waardevrij duiden

Je kunt calcium en magnesium in drinkwater meten en dan aanduiden in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 5,26 Duitse graden in Haghorst**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan tabellen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die correct, maar soms kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Haghorst

Calculatie voor 5,26 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 5,26 dH x 180m3 = 16,85 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nodig in Haghorst?

Zacht drinkwater wordt praktisch altijd als comfortabel beoordeeld. Theemakers zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een restant kan formeren. Dit bruine residu komt het vaakst voor in gebieden met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Haghorst is het daarom in ieder geval zinnig om een waterontharder te installeren om vervolgens de waterhardheid van 5,26 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.