Waterhardheid Hall (Brummen)

Zacht
0
5,80
dH
5,90
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

5,80 dH. Dat is de minimale hardheid van het water in Hall. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid zorgt voor 17,8 gram kalk in elke kuub water. 5,80 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,58 kilogram kalkaanslag.

Toch kan het drinkwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De hoogste hardheid in Hall is 5,90 dH. Dit is tamelijk hard water.

Hall is een kleine woonplaats met 840 inwoners. Hall bevindt zich in de gemeente Brummen. Deze hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Hall

Men kan een hardheid van 5,80 Duitse graden wellicht "aanvaardbaar" vinden. De ontvangst van de bepaalde hardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de badkamer?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Maar het is ook niet waar dat water van 5,80 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele waterbedrijven beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel discussie over de samenhang van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Hall objectief duiden

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater vaststellen en dan uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 5,80 Duitse graden in Hall**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn reeksen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een getal verouderd zijn.

Het is duidelijk dat alleen met onthard leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Hall

Becijfering voor 5,80 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 5,80 dH x 180m3 = 18,58 kilogram kalkaanslag.

Hoe essentieel is een waterontharder in Hall?

Iedereen ervaart kalkvrij leidingwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms vormt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat soms een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt normaal gesproken voor in streken met hard leidingwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Hall is het daarom zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 5,80 naar 0 Duitse graden te reduceren.