Waterhardheid Halsteren (Bergen op Zoom)

Zacht
0
6,38
dH
Tamelijk hard
3
9,69
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,38 dH. Dat is de minimale hardheid van het kraanwater in Halsteren. Dit is tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag per kuub water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De grootste waterhardheid in Halsteren is 9,69 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Halsteren is een relatief kleine woonplaats met 12.540 inwoners. Halsteren ligt in de gemeente Bergen op Zoom. Die hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Halsteren

De perceptie van een bepaalde waterhardheid is zeer persoonlijk. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,38 Duitse graden "geen probleem" vinden en daarmee het ontkalken van de tegels aanvaarden.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins riskant voor het lichaam*. Desalniettemin is het een verzinsel dat een waterhardheid van 6,38 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.

*Er is nog debat over de relatie tussen eczeem, en hard drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Halsteren waardevrij bepalen

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater bepalen en dan aanduiden in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,38 dH in Halsteren**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan lijsten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met geheel onthard kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Halsteren

Becijfering voor 6,38 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Halsteren?

Praktisch iedereen ervaart kalkvrij leidingwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een residu kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt over het algemeen voor in streken met hard kraanwater. Dit kan fors teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Halsteren is het daarom beslist zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de waterhardheid van 6,38 naar 0 Duitse graden te reduceren.