Waterhardheid Hapert (Bladel)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,98 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het leidingwater in Hapert. Dit geldt als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode nogal verschillen. De grootste hardheid in Hapert is 9,41 Duitse graden. Dit is behoorlijk hard water.

Hapert is een kleine woonplaats met 5.245 inwonenden. Hapert bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Bladel.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Hapert

De beleving van een vastgestelde hardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Iemand kan bijvoorbeeld een hardheid van 4,98 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en daarmee het schoonmaken van de douchekranen dulden.

Water met deze hardheid is in elk geval niet riskant voor de gezondheid*. Hoe dan ook is het een fabeltje dat water van 4,98 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen beweren. Het leidt tenslotte tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog discussie over de correlatie van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen overduidelijke conclusies op.

Waterhardheid Hapert objectief meten

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 4,98 Duitse graden in Hapert**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan tabellen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat alleen met volledig zacht drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Hapert

Rekensom voor 4,98 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Hapert?

Iedereen ondervindt kalkvrij water als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat soms een residu kan formeren. Dit bruine residu komt in de regel voor in streken met kalkrijk water. Dit kan flink teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Hapert is het dus uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.