Waterhardheid Haps (Cuijk)

Zacht
0
7,34
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,34 Duitse graden. Zo hard is het water in Haps. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH staat voor 17,8 gram kalkaanslag in elke 1000 liter water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.

Haps telt 2.910 inwoners. Het is een zeer kleine woonplaats. Haps is onderdeel van de gemeente Cuijk. Die bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Haps

De ervaring van een bepaalde waterhardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 7,34 Duitse graden "geen probleem" vinden en daarmee het ontkalken van de tegels voor lief nemen.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet risicovol voor het lichaam*. Hoe dan ook is het niet waar dat een waterhardheid van 7,34 dH zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog discussie over de relatie tussen eczeem, en drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Hardheid Haps waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,34 Duitse graden in Haps**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan tabellen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen juist, maar af en toe kan een meting zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig onthard leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Haps

Rekensom voor 7,34 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Haps?

Iedereen ervaart volledig zacht leidingwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een restant kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt over het algemeen voor in plaatsen met hard water. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Haps is het derhalve in ieder geval zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van 7,34 naar 0 Duitse graden terug te dringen.