Waterhardheid Hardenberg (Hardenberg)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,70
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

9,70 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Hardenberg. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. 1 dH zorgt voor 17,8 gram kalk in elke m3 water. 9,70 dH x 17,8 gram x 180m3 = 31,08 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hardenberg is een betrekkelijk kleine woonplaats met 18.965 inwoners. Hardenberg hoort bij de oostelijke provincie Overijssel in de gemeente Hardenberg.


Persoonlijke betekenis behoorlijk hard kraanwater Hardenberg

U kunt hardheid van 9,70 dH misschien "prima" vinden. De betekenis van een bepaalde hardheid is klaarblijkelijk subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de douchekranen?.

Leidingwater met deze hardheid is in elk geval geenszins risicovol voor mens of dier*. Desondanks is het een verzinsel dat water met een hardheid van 9,70 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel discussie over de correlatie van eczeem, en hard drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen significante conclusies op.

Hardheid Hardenberg waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 9,70 Duitse graden in Hardenberg**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan lijsten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een getal zijn verouderd.

Het staat vast dat uitsluitend met totaal onthard leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Hardenberg

Berekening voor 9,70 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 9,70 dH x 180m3 = 31,08 kilogram kalkaanslag.

Hoe nuttig is een waterontharder in Hardenberg?

Kalkvrij kraanwater wordt praktisch altijd als behaaglijk ervaren. Theeproducenten zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan formeren. Dit bruine residu komt doorgaans voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere reden om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Hardenberg is het daarom beslist nuttig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 9,70 naar 0 Duitse graden te verminderen.