Waterhardheid Hardinxveld-Giessendam (Hardinxveld-Giessendam)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het drinkwater in Hardinxveld-Giessendam is om en nabij de 4,98 Duitse graden. Dit is tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De maximale hardheid in Hardinxveld-Giessendam is 9,41 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Hardinxveld-Giessendam telt 17.725 inwoners. Dit is een naar verhouding kleine woonplaats. Hardinxveld-Giessendam is onderdeel van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Hardinxveld-Giessendam.


Persoonlijke beleving tamelijk hard water Hardinxveld-Giessendam

De waarneming van een bepaalde waterhardheid is onbetwistbaar subjectief. Men kan zo een waterhardheid van 4,98 Duitse graden "acceptabel" vinden en daarmee het boenen van de kranen accepteren.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval niet slecht voor het lichaam*. Desondanks is het een fabeltje dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen beweren. Het leidt tenslotte tot een verkalkte badkamer.

*Er is discussie over de samenhang van eczeem, en kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Hardheid Hardinxveld-Giessendam waardevrij meten

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater meten en dan weergeven in een bepaalde grootheid. Zoals de genoemde 4,98 Duitse graden in Hardinxveld-Giessendam**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke observatie. Er zijn tabellen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die juist, maar zo nu en dan kan een meting zijn verouderd.

Het is een feit dat uitsluitend met kalkvrij leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Hardinxveld-Giessendam

Becijfering voor 4,98 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Hardinxveld-Giessendam?

Iedereen ervaart volledig zacht water als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms formeert zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt het meest voor in regio’s met hard water. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Hardinxveld-Giessendam is het derhalve duidelijk zinnig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het water van 4,98 naar 0 Duitse graden te verminderen.