Waterhardheid Haren (Oss)

Zacht
0
7,34
dH
Tamelijk hard
3
10,98
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,34 dH. Zo hard is het water in Haren minimaal. Dit staat bekend als tamelijk hard water. 1 dH staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke 1000 liter water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De meest ongunstige hardheid in Haren is 10,98 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Haren is een kleine woonplaats met 740 inwonenden. Haren ligt in de gemeente Oss. Deze hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Haren

De betekenis van een gegeven waterhardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Sommige mensen kunnen zo een waterhardheid van 7,34 Duitse graden "normaal" vinden en dus het (schoon)poetsen van de kranen voor lief nemen.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval niet schadelijk voor het lichaam*. Echter, het is een fabeltje dat een waterhardheid van 7,34 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele waterbedrijven beweren. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.

*Er is discussie over de context van eczeem, en drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Waterhardheid Haren waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater bepalen en vervolgens weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 7,34 Duitse graden in Haren**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn tabellen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar soms kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat alleen met kalkloos leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Haren

Berekening voor 7,34 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Haren?

Kalkvrij drinkwater wordt doorgaans als behaaglijk ervaren. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt het vaakst voor in streken met kalkrijk leidingwater. Dit kan fors gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Haren is het zodoende beslist nuttig om een waterontharder te installeren om zo de waterhardheid van 7,34 naar 0 dH te reduceren.