Waterhardheid Haren Gn (Haren)

Zacht
0
7,70
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,70 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in Haren Gn. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 water. 7,70 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,67 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Haren Gn is een betrekkelijk kleine woonplaats met 16.020 inwoners. Haren Gn bevindt zich in de gemeente Haren. Die bevindt zich in de noordelijke provincie Groningen.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Haren Gn

De beleving van een gegeven hardheid is merkbaar persoonlijk. U kunt bijvoorbeeld een hardheid van 7,70 dH "aanvaardbaar" vinden en het boenen van de douchewand accepteren.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval niet schadelijk voor de gezondheid*. Het is echter ook een verzinsel dat een waterhardheid van 7,70 dH zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen vertellen. Het leidt tenslotte tot een verkalkte badkamer.

*Er is discussie over de samenhang van eczeem, en drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Haren Gn waardevrij vaststellen

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde eenheid. Zoals de beschreven 7,70 Duitse graden in Haren Gn**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die juist, maar nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat alleen met geheel onthard leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Haren Gn

Becijfering voor 7,70 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,70 dH x 180m3 = 24,67 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Haren Gn?

Zacht leidingwater wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt meestal voor in streken met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Haren Gn is het daarom absoluut zinvol om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het leidingwater van 7,70 naar 0 Duitse graden te verminderen.