Waterhardheid Harfsen (Lochem)

Zacht
0
6,70
dH
7,80
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het drinkwater in Harfsen heeft een minimale waterhardheid van plus minus 6,70 Duitse graden. Dit geldt als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 6,70 dH x 17,8 gram x 180m3 = 21,47 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het water op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Harfsen is 7,80 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water.

Harfsen is een kleine woonplaats met 1.675 inwoners. Harfsen maakt deel uit van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Lochem.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Harfsen

De ontvangst van een vastgestelde waterhardheid is duidelijk subjectief. Mensen kunnen zo een hardheid van 6,70 Duitse graden "geen probleem" vinden en daarmee het schoonmaken van de douchewand voor lief nemen.

Water van deze waterhardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het onzin dat water met een hardheid van 6,70 Duitse graden zacht water is, zoals sommige waterbedrijven beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is debat over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Hardheid Harfsen waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater vaststellen en dan aanduiden in een bepaalde maat. Zoals de beschreven 6,70 dH in Harfsen**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn tabellen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die correct, maar soms kan een waarde verouderd zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met totaal onthard drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Harfsen

Calculatie voor 6,70 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,70 dH x 180m3 = 21,47 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Harfsen?

Onthard leidingwater wordt over het algemeen als weldadig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een residu kan vormen. Dit bruine restant komt dikwijls voor in plaatsen met hard kraanwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijkere drijfveer om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Harfsen is het zodoende zeker nuttig om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 6,70 naar 0 Duitse graden terug te dringen.