Waterhardheid Haringhuizen (Hollands Kroon)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het drinkwater in Haringhuizen ligt in de buurt van de 6,00 Duitse graden. Dit staat bekend als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter drinkwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Maar het water op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De grootste waterhardheid in Haringhuizen is 10,36 Duitse graden. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Haringhuizen biedt plaats aan 175 inwonenden. Het is een zeer kleine woonplaats. Haringhuizen ligt in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Hollands Kroon.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Haringhuizen

De ontvangst van een gegeven hardheid is overduidelijk persoonlijk. Sommige mensen kunnen zo een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "normaal" vinden en dus het schoonmaken van de douchewand dulden.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval niet slecht voor de gezondheid*. Toch is het niet waar dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in de badkamer.

*Er is nog wel discussie over de correlatie van eczeem, en hard drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Waterhardheid Haringhuizen objectief meten

Je kunt de mineralen in water bepalen en vervolgens weergeven in een bepaalde grootheid. Zoals de genoemde 6,00 dH in Haringhuizen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn reeksen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een getal zijn verouderd.

Het is duidelijk dat uitsluitend met geheel zacht leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Haringhuizen

Rekensom voor 6,00 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Is een waterontharder onmisbaar in Haringhuizen?

Een ieder beleeft kalkvrij kraanwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Wat is dit?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt in de regel voor in plaatsen met hard kraanwater. Dit kan fors verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Haringhuizen is het zodoende zonder twijfel zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.