Waterhardheid Harkema (Achtkarspelen)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,20
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

9,20 dH. Dat is de waterhardheid van het water in Harkema (de Harkema). Dit komt neer op behoorlijk hard water. Één dH wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 9,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 29,48 kilogram kalkdeeltjes.

Harkema telt 4.225 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Harkema maakt deel uit van de gemeente Achtkarspelen. Deze bevindt zich in de noordelijke provincie Friesland.


Persoonlijke ervaring behoorlijk hard leidingwater Harkema

De ervaring van een vastgestelde hardheid is klaarblijkelijk subjectief. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 9,20 dH "acceptabel" vinden en daarmee het schrobben van de douche dulden.

Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Aan de andere kant is het niet waar dat water met een hardheid van 9,20 dH zacht water is, zoals enkele leidingwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.

*Er is discussie over de correlatie van eczeem, en hard drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen sterke conclusies op.

Waterhardheid Harkema waardevrij vaststellen

Je kunt de mineralen in water vaststellen en dan aanduiden in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 9,20 dH in Harkema**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn tabellen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar soms kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met onthard leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Harkema

Berekening voor 9,20 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 9,20 dH x 180m3 = 29,48 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder onmisbaar in Harkema?

Kalkvrij leidingwater wordt praktisch altijd als weldadig ervaren. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een overblijfsel kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt in het algemeen voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan fors gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Harkema is het zodoende zonder twijfel zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 9,20 naar 0 Duitse graden terug te dringen.