Waterhardheid Harlingen (Harlingen)

Zacht
0
6,90
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De hardheid van het kraanwater in Harlingen (Harns) ligt in de buurt van de 6,90 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 6,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,11 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Harlingen is een betrekkelijk kleine woonplaats met 14.715 inwonenden. Harlingen hoort bij de gemeente Harlingen. Die bevindt zich in de noordelijke provincie Friesland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Harlingen

De ontvangst van een gegeven hardheid is zeer onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,90 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de tegels aanvaarden.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval niet een gevaar voor mens of dier*. Evenwel is het niet waar dat water met een hardheid van 6,90 dH zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen beweren. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel discussie over het verband tussen eczeem, en hard leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Hardheid Harlingen objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater testen en dan weergeven in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 6,90 Duitse graden in Harlingen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan reeksen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die correct, maar nu en dan kan een meting zijn verouderd.

Feit is dat alleen met totaal onthard leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Harlingen

Becijfering voor 6,90 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,90 dH x 180m3 = 22,11 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Harlingen?

Praktisch iedereen ervaart volledig kalkvrij water als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings raden zo zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan formeren. Dit bruine bezinksel komt in de regel voor in oorden met hard leidingwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijkere overweging om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Harlingen is het dus in ieder geval nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van 6,90 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.