Waterhardheid Harmelen (Woerden)

Zacht
0
7,60
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,60 dH. Zo hard is het leidingwater in Harmelen. Dit staat te boek als tamelijk hard water. 1 dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 7,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,35 kilogram kalkvormende deeltjes.

Harmelen is een zeer kleine woonplaats met 8.250 inwoners. Harmelen bevindt zich in de centrale provincie Utrecht in de gemeente Woerden.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Harmelen

De ervaring van een gegeven waterhardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 7,60 dH "normaal" vinden en het schrobben van de douchekranen voor lief nemen.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval niet nadelig voor mens of dier*. Dat daargelaten is het een verzinsel dat water van 7,60 dH zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen zeggen. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog debat over de relatie tussen eczeem, en hard kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Waterhardheid Harmelen waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water testen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde grootheid. Zoals de beschreven 7,60 dH in Harmelen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er bestaan tabellen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat alleen met volledig kalkloos drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Harmelen

Berekening voor 7,60 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,60 dH x 180m3 = 24,35 kilogram kalk.

Hoe nuttig is een waterontharder in Harmelen?

Zacht drinkwater wordt praktisch altijd als behaaglijk beoordeeld. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dat?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan vormen. Dit bruine bezinksel komt het meest voor in gebieden met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijkere aanleiding om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Harmelen is het daarom zonder twijfel zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van 7,60 naar 0 Duitse graden terug te brengen.