Waterhardheid Harreveld (Oost Gelre)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
8,30
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

8,30 dH. Dat is de hardheid van het kraanwater in Harreveld. Dit is behoorlijk hard water. Één dH zorgt voor 17,8 gram kalk per kuub water. 8,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 26,59 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Harreveld biedt plaats aan 1.440 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Harreveld maakt deel uit van de gemeente Oost Gelre. Deze bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke beleving behoorlijk hard leidingwater Harreveld

Iemand kan een waterhardheid van 8,30 dH misschien "heel gewoon" vinden. De perceptie van de gegeven waterhardheid is in ieder geval subjectief. Wat vindt u van het boenen van de badkamer?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor mens of dier*. Nochtans is het niet waar dat water met een hardheid van 8,30 Duitse graden zacht water is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel discussie over de correlatie van eczeem, en leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Hardheid Harreveld waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de beschreven 8,30 dH in Harreveld**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan reeksen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die correct, maar incidenteel kan een getal zijn verouderd.

Het is duidelijk dat uitsluitend met totaal kalkvrij kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Harreveld

Berekening voor 8,30 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 8,30 dH x 180m3 = 26,59 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Harreveld?

Kalkvrij leidingwater wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een restant kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt meestal voor in regio’s met hard water. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere drijfveer om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Harreveld is het daarom zeker zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het leidingwater van 8,30 naar 0 Duitse graden te verminderen.