Waterhardheid Hattem (Hattem)

Zacht
0
4,70
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in Hattem heeft een waterhardheid van ongeveer 4,70 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 4,70 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,06 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hattem is een redelijk kleine woonplaats met 11.765 inwoners. Hattem hoort bij de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Hattem.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Hattem

Men kan een hardheid van 4,70 dH "geen probleem" vinden. De ontvangst van de vastgestelde hardheid is overduidelijk subjectief. Wat vindt u van het boenen van de kranen?.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval niet riskant voor het lichaam*. Desalniettemin is het een verzinsel dat een waterhardheid van 4,70 dH zacht water is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot kalkafzetting.

*Er is nog wel discussie over het verband tussen eczeem, en drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Hattem waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in water vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Zoals de genoemde 4,70 dH in Hattem**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn lijsten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die correct, maar af en toe kan een waarde zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met zacht drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Hattem

Calculatie voor 4,70 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,70 dH x 180m3 = 15,06 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Hattem?

Kalkvrij kraanwater wordt over het algemeen als weldadig ervaren. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe formeert zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt over het algemeen voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Hattem is het derhalve absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van 4,70 naar 0 dH terug te brengen.