Waterhardheid Hattemerbroek (Oldebroek)

Zacht
0
3,90
dH
5,90
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

3,90 dH. Zo hard is het leidingwater in Hattemerbroek minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag in elke 1000 liter drinkwater. 3,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 12,50 kilogram kalk.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De grootste hardheid in Hattemerbroek is 5,90 dH. Dit is tamelijk hard water.

Hattemerbroek is een kleine woonplaats met 1.410 inwonenden. Hattemerbroek bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Oldebroek.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Hattemerbroek

De ontvangst van een vastgestelde hardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 3,90 dH "acceptabel" vinden en daarmee het boenen van de douchekranen voor lief nemen.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Toch is het een fabeltje dat water met een hardheid van 3,90 dH zacht kraanwater is, zoals enkele waterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is verwarring over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Hardheid Hattemerbroek waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water vaststellen en vervolgens weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 3,90 dH in Hattemerbroek**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn reeksen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een getal niet meer correct zijn.

Het staat vast dat alleen met volledig kalkvrij kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Hattemerbroek

Becijfering voor 3,90 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 3,90 dH x 180m3 = 12,50 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder onmisbaar in Hattemerbroek?

Praktisch iedereen ervaart zacht water als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt dikwijls voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Hattemerbroek is het zodoende in ieder geval zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het drinkwater van 3,90 naar 0 Duitse graden te verminderen.