Waterhardheid Havelterberg (Westerveld)

Zacht
0
7,20
dH
7,60
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het kraanwater in Havelterberg heeft een minimale waterhardheid van 7,20 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalk in elke 1000 liter kraanwater. 7,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,07 kilogram kalk.

Toch kan het kraanwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De hoogste hardheid in Havelterberg is 7,60 dH. Dit noemen we tamelijk hard water.

Havelterberg is een kleine woonplaats met 195 inwonenden. Havelterberg bevindt zich in de noordelijke provincie Drenthe in de gemeente Westerveld.


Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Havelterberg

De perceptie van een gegeven waterhardheid is duidelijk subjectief. Men kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 7,20 Duitse graden "OK" vinden en dus het (schoon)poetsen van de tegels aanvaarden.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Toch is het een verzinsel dat water met een hardheid van 7,20 dH zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen vertellen. Het leidt immers tot kalkaanslag.

*Er is verwarring over de relatie tussen eczeem, en drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Hardheid Havelterberg waardevrij duiden

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Zoals de eerder aangeduide 7,20 Duitse graden in Havelterberg**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er bestaan tabellen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die correct, maar af en toe kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met kalkloos drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Havelterberg

Rekensom voor 7,20 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,20 dH x 180m3 = 23,07 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Havelterberg?

Kalkvrij water wordt doorgaans als weldadig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Wat is dat?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat soms een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt gewoonlijk voor in gebieden met hard leidingwater. Dit kan beduidend verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Havelterberg is het derhalve in ieder geval zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de waterhardheid van 7,20 naar 0 Duitse graden te reduceren.