Waterhardheid Hazerswoude-Dorp (Alphen aan den Rijn)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het drinkwater in Hazerswoude-Dorp kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van om en nabij 4,98 Duitse graden. Dit geldt als tamelijk hard water. Één dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het leidingwater op uw postcode kan nogal afwijken. De grootste hardheid in Hazerswoude-Dorp is 9,41 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Hazerswoude-Dorp is een zeer kleine woonplaats met 5.685 inwoners. Hazerswoude-Dorp is onderdeel van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Alphen aan den Rijn.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Hazerswoude-Dorp

Iemand kan een waterhardheid van 4,98 Duitse graden "prima" vinden. De ontvangst van de gegeven waterhardheid is merkbaar subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douche?.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval niet schadelijk voor mens of dier*. Evenwel is het onzin dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele watermaatschappijen verkondigen. Het leidt tenslotte tot een verkalkte badkamer.

*Er is wel discussie over de context van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen sterke conclusies op.

Hardheid Hazerswoude-Dorp objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater bepalen en vervolgens aanduiden in een bepaalde grootheid. Zoals de geconcludeerde 4,98 dH in Hazerswoude-Dorp**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn reeksen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die correct, maar soms kan een getal zijn verouderd.

Het is een feit dat uitsluitend met volledig onthard drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Hazerswoude-Dorp

Becijfering voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Hazerswoude-Dorp?

Onthard drinkwater wordt praktisch altijd als weldadig beoordeeld. Theeproducenten zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt het meest voor in plaatsen met hard kraanwater. Dit kan fors teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Hazerswoude-Dorp is het daarom beslist nuttig om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te verminderen.