Waterhardheid Hazerswoude-Rijndijk (Alphen aan den Rijn)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,98 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het water in Hazerswoude-Rijndijk. Dit komt neer op tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag per m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het water op uw postcode kan nogal verschillen. De hoogste waterhardheid in Hazerswoude-Rijndijk is 9,41 Duitse graden. Dit is behoorlijk hard water.

Hazerswoude-Rijndijk telt 5.360 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Hazerswoude-Rijndijk is onderdeel van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Alphen aan den Rijn.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Hazerswoude-Rijndijk

De waarneming van een vastgestelde hardheid is merkbaar subjectief. Iemand kan zo een hardheid van 4,98 Duitse graden "normaal" vinden en dus het boenen van de badkamer dulden.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval niet een gevaar voor mens of dier*. Nochtans is het een fabeltje dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.

*Er is wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Waterhardheid Hazerswoude-Rijndijk objectief bepalen

Je kunt calcium en magnesium in water meten en vervolgens weergeven in een bepaalde grootheid. Zoals de geconcludeerde 4,98 Duitse graden in Hazerswoude-Rijndijk**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan reeksen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die correct, maar soms kan een meting verouderd zijn.

Het is een feit dat alleen met zacht kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Hazerswoude-Rijndijk

Becijfering voor 4,98 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder noodzakelijk in Hazerswoude-Rijndijk?

Praktisch iedereen beleeft kalkvrij leidingwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms formeert zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt over het algemeen voor in gebieden met hard water. Dit kan flink teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Hazerswoude-Rijndijk is het zodoende duidelijk zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te verminderen.