Waterhardheid Hedel (Maasdriel)

Zacht
0
6,50
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het leidingwater in Hedel kenmerkt zich door een waterhardheid van om en nabij 6,50 dH. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub drinkwater. 6,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,83 kilogram kalkaanslag.

Hedel telt 4.845 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Hedel ligt in de gemeente Maasdriel. Deze bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Hedel

De betekenis van een bepaalde waterhardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt zo een hardheid van 6,50 Duitse graden "OK" vinden en dus het ontkalken van de kranen accepteren.

Drinkwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins slecht voor de gezondheid*. Desondanks is het niet waar dat een waterhardheid van 6,50 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt immers kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel debat over de relatie tussen eczeem, en hard drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Hardheid Hedel objectief duiden

Je kunt calcium en magnesium in drinkwater bepalen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,50 dH in Hedel**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan lijsten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die juist, maar incidenteel kan een getal niet meer correct zijn.

Het staat vast dat alleen met onthard water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Hedel

Berekening voor 6,50 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,50 dH x 180m3 = 20,83 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Hedel?

Zacht drinkwater wordt praktisch altijd als behaaglijk ervaren. Theemakers zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan formeren. Dit bruine restant komt veelal voor in streken met hard drinkwater. Dit kan beduidend verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Hedel is het dus in ieder geval zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 6,50 naar 0 dH te reduceren.