Waterhardheid Hedikhuizen (Heusden)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De waterhardheid van het drinkwater in Hedikhuizen is 10,36 Duitse graden. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub drinkwater. 10,36 dH x 17,8 gram x 180m3 = 33,19 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hedikhuizen hoort bij de gemeente Heusden. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke betekenis behoorlijk hard drinkwater Hedikhuizen

Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 10,36 Duitse graden wellicht "aanvaardbaar" vinden. De perceptie van de gegeven waterhardheid is nogal subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de douche?.

Leidingwater met deze hardheid is in elk geval niet risicovol voor de gezondheid*. Desalniettemin is het niet waar dat water met een hardheid van 10,36 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige watermaatschappijen vertellen. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog verwarring over het verband tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Hedikhuizen objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water meten en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 10,36 Duitse graden in Hedikhuizen**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn lijsten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen accuraat, maar soms kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met volledig onthard drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Hedikhuizen

Rekensom voor 10,36 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 10,36 dH x 180m3 = 33,19 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Hedikhuizen?

Onthard drinkwater wordt praktisch altijd als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt dikwijls voor in oorden met kalkrijk drinkwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Hedikhuizen is het zodoende zonder twijfel nuttig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van het drinkwater van 10,36 naar 0 dH te reduceren.