Waterhardheid Hee (Terschelling)

Zacht
0
7,00
dH
7,30
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,00 dH. Zo hard is het leidingwater in Hee minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 7,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,43 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De maximale waterhardheid in Hee is 7,30 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water.

Hee maakt deel uit van de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Terschelling.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Hee

De ervaring van een bepaalde hardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt zo een hardheid van 7,00 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en dus het (schoon)poetsen van de badkamer accepteren.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor het lichaam*. Hoe dan ook is het niet waar dat water van 7,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele waterbedrijven vertellen. Het leidt tenslotte tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog verwarring over de context van eczeem, en hard drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen heldere uitkomsten op.

Waterhardheid Hee objectief bepalen

Je kunt calcium en magnesium in drinkwater testen en dan uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Zoals de beschreven 7,00 dH in Hee**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn reeksen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen juist, maar af en toe kan een meting niet meer correct zijn.

Feit is dat alleen met totaal onthard leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Hee

Berekening voor 7,00 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,00 dH x 180m3 = 22,43 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Hee?

Praktisch iedereen ervaart volledig onthard leidingwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een bezinksel kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt meestal voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Hee is het derhalve zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 7,00 naar 0 dH terug te dringen.