Waterhardheid Heel (Maasgouw)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,34 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Heel (Hael) minimaal. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De hoogste waterhardheid in Heel (Hael) is 7,84 Duitse graden. Dit geldt als tamelijk hard water.

Heel biedt plaats aan 4.230 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Heel hoort bij de gemeente Maasgouw. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Limburg.


Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Heel

De waarneming van een gegeven hardheid is overduidelijk persoonlijk. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 7,34 Duitse graden "normaal" vinden en daarmee het schrobben van de badkamer accepteren.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor het lichaam*. Echter, het is onzin dat water met een hardheid van 7,34 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.

*Er is wel discussie over de context van eczeem, en hard kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen significante conclusies op.

Hardheid Heel waardevrij duiden

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater testen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 7,34 Duitse graden in Heel**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn lijsten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die juist, maar zo nu en dan kan een getal niet meer correct zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met kalkvrij leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Heel

Calculatie voor 7,34 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder zinvol in Heel?

Praktisch iedereen beleeft volledig onthard water als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dit?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt normaliter voor in oorden met kalkrijk water. Dit kan flink verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Heel is het dus absoluut zinvol om een waterontharder te installeren en vervolgens de waterhardheid van 7,34 naar 0 Duitse graden terug te brengen.