Waterhardheid Heemserveen (Hardenberg)

Zacht
0
7,60
dH
Tamelijk hard
3
9,80
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,60 dH. Zo hard is het water in Heemserveen minimaal. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid is 17,8 gram kalk per 1000 liter water. 7,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,35 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Toch kan het water op uw postcode behoorlijk verschillen. De maximale waterhardheid in Heemserveen is 9,80 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Heemserveen biedt plaats aan 290 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Heemserveen ligt in de gemeente Hardenberg. Deze hoort bij de oostelijke provincie Overijssel.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Heemserveen

De ervaring van een gegeven waterhardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. U kunt bijvoorbeeld een hardheid van 7,60 dH "normaal" vinden en het (schoon)poetsen van de badkamer aanvaarden.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Nochtans is het onzin dat water van 7,60 dH zacht water is, zoals sommige waterbedrijven beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag in de badkamer.

*Er is wel discussie over het verband tussen eczeem, en leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Heemserveen objectief duiden

Je kunt de mineralen in leidingwater testen en vervolgens aanduiden in een bepaalde eenheid. Zoals de beschreven 7,60 Duitse graden in Heemserveen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn lijsten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een waarde zijn verouderd.

Het staat vast dat alleen met geheel kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Heemserveen

Becijfering voor 7,60 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,60 dH x 180m3 = 24,35 kilogram kalk.

Hoe zinvol is een waterontharder in Heemserveen?

Praktisch iedereen ervaart onthard leidingwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt het meest voor in streken met kalkrijk water. Dit kan fors verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Heemserveen is het dus duidelijk nuttig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van het leidingwater van 7,60 naar 0 Duitse graden te verminderen.