Waterhardheid Heemskerk (Heemskerk)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het leidingwater in Heemskerk is om en nabij de 6,00 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH komt overeen met 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Heemskerk is 10,36 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Heemskerk telt 39.110 inwonenden. Het is een tamelijk grote woonplaats. Heemskerk is onderdeel van de gemeente Heemskerk. Deze hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Heemskerk

Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 6,00 dH wellicht "normaal" vinden. De indruk van een bepaalde hardheid is onbetwistbaar persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de tegels in de badkamer?.

Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor het lichaam*. Nochtans is het een verzinsel dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht water is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen beweren. Het leidt per slot van rekening tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel debat over de samenhang van eczeem, en hard kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Waterhardheid Heemskerk waardevrij testen

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater testen en vervolgens weergeven in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,00 dH in Heemskerk**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan overzichten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar soms kan een waarde niet meer correct zijn.

Feit is dat alleen met geheel zacht kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Heemskerk

Becijfering voor 6,00 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder nodig in Heemskerk?

Praktisch iedereen beleeft volledig zacht leidingwater als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms vormt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt in de regel voor in oorden met hard kraanwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Heemskerk is het dus absoluut zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van het leidingwater van 6,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.