Waterhardheid Heemstede (Heemstede)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het kraanwater in Heemstede. Dit geldt als tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het kraanwater op uw postcode kan nogal afwijken. De maximale hardheid in Heemstede is 10,36 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Heemstede biedt plaats aan 26.325 inwonenden. Dit is een betrekkelijk kleine woonplaats. Heemstede hoort bij de gemeente Heemstede. Deze hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Heemstede

De perceptie van een vastgestelde hardheid is duidelijk subjectief. Iemand kan zo een waterhardheid van 6,00 dH "aanvaardbaar" vinden en het boenen van de douchekranen dulden.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Aan de andere kant is het een verzinsel dat water van 6,00 dH zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel verwarring over de correlatie van eczeem, en drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Hardheid Heemstede objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater bepalen en dan uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 dH in Heemstede**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn reeksen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die correct, maar af en toe kan een meting niet meer correct zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met totaal kalkvrij leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Heemstede

Calculatie voor 6,00 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Hoe nuttig is een waterontharder in Heemstede?

Iedereen ondervindt onthard drinkwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het bekende Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan formeren. Dit bruine bezinksel komt normaal gesproken voor in regio’s met hard water. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Heemstede is het derhalve duidelijk zinnig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden terug te brengen.