Waterhardheid Heerewaarden (Maasdriel)

Zacht
0
6,50
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,50 Duitse graden. Dat is de waterhardheid van het water in Heerewaarden. Dit geldt als tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 6,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,83 kilogram kalkaanslag.

Heerewaarden telt 1.490 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Heerewaarden maakt deel uit van de gemeente Maasdriel. Deze hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Heerewaarden

De perceptie van een gegeven waterhardheid is erg persoonlijk. Mensen kunnen zo een waterhardheid van 6,50 dH "acceptabel" vinden en dus het schoonmaken van de douche dulden.

Water van deze waterhardheid is in elk geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Desondanks is het een fabeltje dat een waterhardheid van 6,50 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.

*Er is discussie over de context van eczeem, en drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Hardheid Heerewaarden waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater meten en dan uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,50 Duitse graden in Heerewaarden**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er zijn reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die juist, maar incidenteel kan een getal zijn verouderd.

Feit is dat alleen met totaal kalkvrij leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Heerewaarden

Becijfering voor 6,50 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,50 dH x 180m3 = 20,83 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Heerewaarden?

Zacht water wordt praktisch altijd als behaaglijk beoordeeld. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan vormen. Dit bruine residu komt het meest voor in streken met hard drinkwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Heerewaarden is het dus zeker zinnig om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 6,50 naar 0 Duitse graden te reduceren.