Waterhardheid Heerhugowaard (Heerhugowaard)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in Heerhugowaard kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van om en nabij 6,00 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water. Één dH betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Maar het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De grootste hardheid in Heerhugowaard is 10,36 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Heerhugowaard is een gemiddeld grote woonplaats met 52.895 inwonenden. Heerhugowaard ligt in de gemeente Heerhugowaard. Die hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Heerhugowaard

De ontvangst van een gegeven waterhardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,00 Duitse graden "prima" vinden en daarmee het boenen van de glazen douchewand accepteren.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins slecht voor het lichaam*. Dat daargelaten is het een verzinsel dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog discussie over het verband tussen eczeem, en kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Hardheid Heerhugowaard waardevrij bepalen

Je kunt de mineralen in leidingwater meten en dan aanduiden in een bepaalde maat. Zoals de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in Heerhugowaard**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn tabellen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die juist, maar soms kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Heerhugowaard

Berekening voor 6,00 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Heerhugowaard?

Iedereen ondervindt volledig onthard kraanwater als prettig en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een restant kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt dikwijls voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Heerhugowaard is het dus zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.